De brandstof van een chauffeur

13_roads_eten_2504

Aan de tafel waar nog kortgeleden geen stoel onbezet was, zijn twee stoer uitziende chauffeurs blijven zitten. Al wachtend op een volgende rit zijn ze aandachtig bezig om een touwtje door een gaatje van een labeltje te krijgen om deze vervolgens om een potje homemade Roads Vervoer-chutney te binden. Een monnikenwerkje dat je met dagbesteding zou associëren. Toch is dit juist nou net niet wat de dagopvang van Roadvervoer normaliter behelst. ‘Hier wordt écht gewerkt’, zeggen zowel de werkbegeleiders Petra Hendriks en Paul van Heskamp als de deelnemers zelf.

13_roads_kitchen_2534

Een goede chauffeur is een chauffeur met een goed gevulde maag

Terwijl de chauffeurs de potjes chutney van een labeltje voorzien, zijn twee andere deelnemers (Radj en Edoo) –die ook als chauffeur dan wel bijrijder werken- in een naastgelegen keuken weer een nieuwe lading chutney aan het bereiden. Edoo plukt een grote plak tamarinde in kleine stukjes terwijl Radj een berg gesnipperde uien aan het bakken is. Hun taakverdeling gaat haast woordeloos. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze koken (en rijden) vaker samen. Ze behoren tot het vaste kookteam van Petra. Er wordt bij Roads Vervoer elke dag (behalve vrijdag dan wordt er wat gehaald) gekookt en gegeten. ‘Die glinstering in de ogen van de mensen als je het eten serveert, vind ik het mooist’, zegt Edoo. Vaak staat er iets Surinaams of Creools op het menu als moksi meti, bami of vrijwel ieders favoriet : roti. Maar het kan ook Hollandse pot zijn, vandaag komt bijvoorbeeld andijviestamppot op tafel. Vaak schuiven er ook deelnemers aan die eigenlijk niet die dag zijn ingeroosterd. Dagelijks eten er twintig à dertig mensen mee. ‘Goed eten is heel belangrijk’, zegt Paul van Heskamp. ‘Een goede chauffeur is een chauffeur met een gevulde maag. Veel deelnemers hebben weinig te besteden en dan schiet het eten er wel eens bij in.  ‘s Ochtends onbeperkt tosti’s en s’middags een warme maaltijd, dat is een goede basis.’

13_roads_kitchen_2540-1

Chutney

Het recept van de chutney komt van Radj’s moeder. ‘Of het moeilijk is om in deze hoeveelheden te koken? Nee hoor, dat deed mijn moeder ook altijd. Ze heeft zeven kinderen dus ze is het gewend. Zij maakt ook andere soorten chuntney, zoals mangochutney. Dat wil ik ook gaan doen. Misschien kunnen we met ingrediënten van Kwekerij Osdorp chutney maken als appelchutney of rabarberchutney in mei’

Paul: ‘Wat er met de vele potjes chutney gaat gebeuren?’ Komende week gaan we op een pop-up markt staan op een participatiemarkt met de potjes Roads Vervoer chutney. Verder is er een cateraar die interesse heeft om het te verkopen. Ach, we zien wel hoe het loopt! ‘