Zorgboerderij Inner-Art vertelt

Medio 2007 startte het echtpaar Reinier en Gera zorgboerderij Inner-Art in de Kwakel. In het begin kwamen cliënten die hier dagbesteding vinden met Connexxion en regio-taxi’s. Deze manier van vervoer bleek door regelgeving niet te mogen. Op zoek naar andere wegen, kwamen ze bij  Roads Vervoer.  Een alternatief dat ze toejuichen. Reinier: ‘Ik vind Roads Vervoer alleen maar geweldig! Zie je zo’n grote man een bejaarde uit de bus helpen. Dat moet je stimuleren!’

13_zorg_taxi_1590kopie

Het erf op

Tussen negen en half tien rijden de bussen van Roadsvervoer het erf van zorgboerderij Inner Art op waar ze worden verwelkomd door de zorgboer en zorgboerin Reinier en Gera en hun team. De meeste mensen die uit de bus stappen zijn dementeren. Maar ook volwassenen en kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of met een verstandelijke dan wel lichamelijke beperking behoren tot deelnemers van de zorgboerderij. De dag start met een lekker kopje koffie waarbij de nieuwtjes worden besproken en het werk wordt verdeeld. Dan gaan ze aan de slag. Sommige individueel, anderen in een groep. Productiviteit is fijn maar geen vereiste op deze boerderij.

13_zorg_samen_1581kopie

Grote familie

‘Iedereen doet wat hij of zij kan’, zegt Gera. ‘We zijn net een grote familie. Verschillende leeftijden, verscheidenheid, kunnen en beperkingen leven samen en leren van elkaar. Als iemand zijn voeten niet veegt dan wordt hij erop aangesproken: ‘Doe jij dat thuis ook?’ Op drukke dagen telt de ‘familie’ bijna dertig  cliënten. Gera en Reinier geven de deelnemers bezigheden die bij ze passen. Zo is er een demente vrouw die niets liever doet dan de was opvouwen. ‘Voor haar spaar ik een week de was op, ze vindt het heerlijk!’ En een door een Russisch kamp getraumatiseerde man die in zijn jonge jaren bakker was, kan volop in de slag in de keuken. Een nuttige bezigheid waarbij hij eindeloos zijn verhaal kwijt kan. Hij heeft geen nachtmerries meer en zijn vrouw kan hierdoor ook zonder medicatie slapen.

13_zorg_bob_1595kopie

Bob: ‘Het voelt hier als thuiskomen. Ik heb mijn familie gevonden. Er is hier plaats voor een lach en een traan’

Genoeg te doen

Ondanks dat  sommige deelnemers door medicatie of ziekte wat suffer zijn, is iedereen actief. Lekker buiten zijn in de weelderige tuin doet  goed. De een schoffelt wat en een ander knipt iets te enthousiast de hele struik kaal. ‘Eigenlijk is een strakke tuin veel efficiënter,’ vertelt Gera lachend. ‘Het is zo belangrijk dat je goed uitlegt wat er moet gebeuren! Wat onkruid tussen de steentjes halen, begrijpen ze nog maar veel ingewikkelder moet het niet worden voor de meesten hier.’

Eén schuur is omgebouwd tot boerenmuseum. ‘Ouderen en dementerenden kunnen hier herinneringen ophalen.’ Maar ook de dieren als schapen, konijnen, hond, paard en prachtige alpaca’s bieden veel kijkplezier. En niet alleen voor de deelnemers van de zorgboerderij. Want de zorgboerderij wordt ook door particulieren en groepen bezocht. En niet om de laatste plaats om het boerderijwinkeltje waar je heerlijke biologische groenten, fruit en regioproducten kan kopen. Veelal ambachtelijk bereid met hulp van cliënten.

13_zorg_jam_1589kopie